Terima kasih & Jazakallahu khairun

Mengimbau kembali zaman-zaman muda remaja di Dublin,

Ketika hari pertama di Dublin, aku menaiki Dublin Bus ’double decker’ untuk ke kelas, Universiti College Dublin, hati teruja dengan kecantikan dan keunikan pengangkutan utama aku dan rakan-rakan di Dublin.

~~Rindu pada Dublin Bus~~

” Masa nak turun bas nanti, jangan lupa cakap ’thank you’ kat driver, memang budaya kat sini,” pesan Kak Ain.

Maka aku melihat dan memastikan budaya baru yang aku belajar. Semua penumpang tidak lepas ucapkan thank you pada driver bus ketika turun bas. Waaa, kat Malaysia pun tak macam ini. Jumpa Islam di negara bukan Islam.

Maka saat itu, aku mula menilai, bagaimana kita perlu menghargai semua orang yang membantu kita dalam urusan harian. Muamalah harian yang sering terlupa disertai terima kasih.

Aku mula menghargai ucapan ini ketika di Dublin. Alhamdulillah, memang kehidupan aku di situ bergantung pada kawan-kawan dan penduduk Irish. Just say thank you to all of them and insya’Allah your day feels better.

“Tidaklah berterima kasih kepada Allah sesiapa yang tidak berterima kasih kepada manusia!” Demikian sabda Rasulullah s.a.w. dalam hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari dengan sanad yang sahih dalam al-Adab al-Mufrad, hadis no: 218.

Hadis ini mengajar kita untuk sentiasa “rendah hati” dan “ringan mulut” untuk mengucapkan terima kasih kepada siapa jua yang berbakti kepada kita.

Ucapan terima kasih ini nampak mudah dan saling terlupa nak sebut pada orang-orang sekeliling kita. Aku pun kadang-kadang kecik hati juga bila tolong orang tapi tak dibalas ‘terima kasih’. Buat baik tak semestinya dibalas baik. Kehidupan.

Kalau orang mengingatkan kita/ telefon kita untuk hal-hal yang kecil atau besar, ucaplah terima kasih.

Kalau orang kejutkan kita bangun tidur, ucaplah terima kasih.

Kalau orang ajak kita solat berjemaah, tegur kita, ucaplah terima kasih.

Kalau orang temankan kita makan, ucaplah terima kasih.

Kalau orang tolong mudahkan urusan jual beli, isi minyak, basuh kereta ucaplah terima kasih.

Kawanku pernah memberitahu, dirinya berasa kecil hati dengan seseorang, kerana tidak diucapkan terima kasih atas pertolongan yang diberikan sebaliknya dibalas muka yang masam mencuka.Mungkin kamu penat dan susah hati ketika menerima bantuan, JANGAN LUPA CAKAP TERIMA KASIH.

Just say thank you to anyone and everyone who treat you well and ease your day. Susahkah?

“Salinglah kalian memberi hadiah, nescaya kalian akan saling mencintai (kerana Allah).” [al-Adab al-Mufrad, hadis no: 594 dengan sanad yang hasan]

Ketika mula-mula mengenali usrah, aku mengenal perkataan ini, Jazakallahu khairan kathira. Di antara perkataan paling cantik yang aku pernah kenal dan aku sangat menghargainya. Alhamdulillah, segalanya di Dublin.

The beauty of this word lies in understand its meaning. When we say ‘Thank you’, we obviously intend to let others know how much we appreciate their help. And that’s the end of story.

But there more to it with Jazakallah Khairun. When we utter this word, we imply not only that we appreciate your help, but also that we don’t believe we could ever repay you for the help you offered and leave it on our Lord Allah to reward you with the very best.

To all Muslim and readers,

Jazakallahu khairan kathira for being my friend and read until here. =)

3 Comments (+add yours?)

  1. arinidahlia
    Apr 25, 2010 @ 09:07:43

    best entry nih…apesal menyepi lama banafsha?sibuk dgn tulang temulang ka?hehehe berusaha utk gp plak..go go go!!!

    Reply

  2. banafsha
    May 01, 2010 @ 22:54:48

    kira okla aku sempat gak update kan.haha..
    tulang-tulang dah habis.. skrg consultation jela memanjang. plus revision yg never ending….hehe
    All the best arinidahlia!

    Reply

  3. sHardjono
    Nov 16, 2010 @ 15:29:38

    Terimakasih postingny yg telah mengingatkan kt pada kebajikan. Sangat pantas kt berterimakasih kpd siapapun yg telah membantu kita, meringankan kita, mendukung kita, menunjukkan jalan terang ke kt. Tak layak kiranya kita mengacuhkan apalagi melupakan kebaikan yg ditujukan kpd kt. Tuhan pasti tk menghendaki hati yg demikian. Tuhan menyukai kebajikan dan menyukai orang yg tau berterimakasih atas suatu kebajikan.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: