Paedsss….

Rotation yang kelam-kabut. Tapi memang sangat banyak skills dan ilmu yang diperolehi. Bayangkan anda belajar semua jenis penyakit untuk kanak-kanak (0-15 years old) dalam masa 6 minggu. Menggilap semula physical examinations skills, mengasah semula memori yang ditinggalkan selama 6 bulan dalam medicine and surgery, menggunakan peluang untuk ambil hati kanak-kanak yang unpredictable, membuat kesimpulan dengan kemahiran melihat daripada bertanya.

Tidak cukup dengan itu, anda perlu melakukan kuiz online mingguan, EBM neonates, 5% kehadiran(penting untuk dapat free marks since paper exam susah), reports. EOB exams 20% (MCQ and essays). 40% final essays, 40% final OCSE.Tapi, cool la. Benda-benda ini nampak leceh, tapi masa kerja nanti lagi leceh.  Belajar-belajar dari sekarang. Teknikaliti membantu manusia lebih berdisiplin.

Yang penting, tidak boleh sama sekali berniat untuk tidak hadir ke kelas. Kerana soalan-soalan yang keluar exam bukan semua boleh dapat dalam buku, kebanyakannya dari classess and bed teaching. Paeds department ini mengamalkan sistem adult learning yang teramat. Selalunya kalau ditanya, jawapannya;“Go back and read your book. Everything is inside the book”. Kena banyak-banyak bersabar sikit. Tapi, kalau ada Q&A sessions tanyala banyak-banyak soalan supaya nanti tak menyesal. Do something is better than nothing, kata org jawa.

Untuk exam, soalan memang power. Tapi kalau tak power sangat pun, kadang-kadang boleh blackout tiba-tiba. Insya’Allah, Allah bantu bagi buah fikiran kalau kita doa selalu.

Nanti-nanti cerita pasal exam.

Ada yang suka paeds, ada yang benci. Apa-apapun ini semua pengalaman menuntut ilmu. Semua orang belajar ada susah senang. Walau pun paeds sebenarnya menarik, kalau nak diuji dengan perangai doktor, pesakit dan examiner yang pelbagai itu, memang dah lumrah alam.

Untuk paeds, buku:

1. tom lisseuer & clayden (gambar sunflower)
2. paediatrics hospital Malaysian protocol.

Dat’s all for now. All the best!!!

2 Comments (+add yours?)

  1. arinidahlia
    Jan 03, 2010 @ 08:11:58

    salam..nunee tahniah..ehem ehem..tahniah atas segala kejayaan yg ko telah capai 2009..tak kire la awal atau pon akhir tahun..paham2 je la maksud aku ye..hehe marilah sama2 berusaha utk ujian duniawi tahun nih..hehe

    Reply

    • banafsha
      Jan 04, 2010 @ 10:30:55

      wsalam. ochee tahniah juga buat diri kau dari awal hingga akhir tahun. paham2 jela. walaupun aku tak happy sbb kau xgrup dgn aku dah, aku doakan yg terbaik utk kita bersama, jadi Doktor terbaik okay!

      ochee, kau mungkin salah satu punca kegemukan aku, tapi kau memang punca kegembiraan & kebahagiaan aku di pmc!!! hehehe…sob3..tiba2 rasa sedih….*mood disorder la*

      Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: