Ramadhan, bulan berkat..

Alhamdulillah, ucapan penuh syukur kerana aku dapat menyambut lagi bulan Ramadhan kali ini (lagi 5 hari, macam konfem masih bernyawa je)..hehe. Sudah terasa bahangnya Ramadhan, bukan dek suasana persekitaran, sebab orang lebih dok memikirkan election di Permatang Pauh hari ini. As expected, the opposition won. Tapi, hati ini seakan bersedia untuk bersama Ramadhan.

Sebenarnya ada banyak perkara yang berlaku akhir-akhir ini, family pindah rumah, Merdeka day and exam every 2 weeks, ditambah-tambah hal-hal kebajikan Isoc yang telah aku abaikan sejak beberapa ketika. Dengan kekuatan fikiran dan ingatan yang agak terhad akhir-akhir ini, kepala agak serabut. Tapi, bila orang sibuk bercakap-cakap isu Ramadhan, tiba-tiba, hati rasa gembira. Autonomous refleks. Seakan pil penenang jiwa, setahun sekali.

Sebenarnya tengah memikirkan idea untuk buat Take 5, Special Edition. Baru buat half way, rasa macam nak baca benda lain. Macam biasa, aim aku setiap kali Ramadhan pasti sama, dan aku pasti kebanyakan orang pun akan buat perkara yang sama:

1) Tadarus Al-Quran everyday for khatam.

2) Solat Tarawikh everyday.

3) Solat sunats dan sunat dan sunat dan sunat n Qiam.

4) Zikir dan zikir dan zikir.

5) No maksiat (Tema: Ke arah maksiat sifar)

6) Sedekah, sedekah dan sedekah.

Macam biasa, setiap tahun akan adala aim-aim baru. Sekiranya, tahun lepas, my aim was celebrating the Ramadhan with all my juniors and friends. This year aim is…..(hehe). Tidak sebaik tahun lepas, tetapi untuk kesihatan diri sendiri. Mestila rahsia.

Ramadan is the month when Muslims renew their commitment to their Creator.

Ada banyak link-link menarik untuk Ramadhan mode:

Ramadhan, Batalkah Puasa JIka…

Maybe i should add a new aim since i’m doing my medical rotation now, Educate My Patient about Fasting in Ramadhan. Ecece..bunyi banyak baiknya I ni. But it’s a dream, where all muslim dreams to be. I can say, we can make it, insya’Allah!!

In the eye of Allah, fasting enjoys a grace unparalleled by other acts of piety and worship.

The Messenger of Allah (peace and blessings be upon him) said: “Allah said, ‘All the deeds of Adam’s sons (human beings) are for them, except fasting, which is for Me, and I will give the reward for it.’” (Reported by Al-Bukhari and Muslim)

1 Comment (+add yours?)

  1. msyafiqidris
    Aug 30, 2008 @ 00:19:10

    selamat berpuasa dan selamat meningkatkan amal ibadah!

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: