60 tahun Nakba

Nakba.

Satu detik hitam dan bersejarah buat saudara-saudaraku di Palestin.

To all my fellow friends out there, nak tahu apa nakba lawatlah link-link ini:

Utusan, Harakah, UNRWA

Betapa samseng, zalim, jahanamnya Zionis ini terbukti dengan mudahnya mereka enggan menurut tuntutan resolusi PBB sejak 1948 agar dibenarkan rakyat Palestin pulang ke tanah air masing-masing atau sekurang-kurangnya mendapat pampasan atas kehilangan tanah sendiri.

Saya kagum dengan penduduk di London, UK. Mereka telah turun padang beramai-ramai tanda sokongan mereka untuk penduduk Palestine..Subhanallah..Saksikan

Di mana peranan kita, ya Shabab ?

Adakah kita tidak mampu ? Saya sukalah berkongsi pandangan seorang sahabat mengenai isu ini:

EDUCATION. KESANNYA BERPANJANGAN.

1. Bagi lebih ramai manusia tahu berkenaan Peristiwa Nakba, serta kesannya.

Kepada orang Islam, bagi mereka kesedaran tentang malapetaka yang melanda saudaranya sendiri. Bagi orang bukan Islam, bagi mereka perspektif dari pihak rakyat Palestin tentang apa yang sebenarnya berlaku pada tarikh pengisytiharan negara Israel ini.

2. Forwardkan video/dokumentari khusus berkenaan Peristiwa Nakba. Kan banyak dalam youtube tu. Saya suka tengok dokumentari dari Google ini yang menayangkan testimoni dari pelarian Palestin yang kini berada di Lebanon.

3. Doa dan solat. Semoga saudara Palestin kita akhirnya akan dapat hak melawat tanah air dengan bebas sepertimana kita boleh balik ke Malaysia setiap tahun untuk cuti musim panas ketika di luar negara.

4. Memboikot barang-barang yang menyokong zionis. Kita sudah besar dan boleh berfikir sendiri. Kalau ada yang masih nak pertikai signifikasi memboikot barang yang menyokong Zionis, maka terpulanglah.

Fakta bahawa setiap wang yang kita sumbangkan dalam membeli barang-barang yang menyokong kerajaan Zionis ini akan digunakan untuk membeli peluru-peluru buat membunuh saudara saya sendiri sudah cukup sebagai justifikasi diri saya. Anda bagaimana?

Buat saudara-saudaraku di Palestin, demi maruah Islam, akan kuperjuangkan Islam yang sehingga akhir hayatku. Aku sedih dengan Owh I See (OIC), sangat lemah dalam memperjuangkan hak kemanusiaan lagi-lagi saudara sendiri. Memalukan.

Semoga Islam kembali gemilang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: